Üzenjen online!

Blog/Vlog

A bitcoin árfolyam-grafikon értelmezése

Created by: iChange 2017.11.19 10:19
A bitcoin árfolyam grafikon segít naprakésznek lenned virtuális valutád értékével kapcsolatban. Ha tudni akarod, hogy egy kis profit reményében mikor érdemes – vagy nem érdemes – bitcoint eladni, nem árt megismerkedned az árfolyam-grafikonok titokzatos világával. Ez nyilván ijesztően hangzik, úgyhogy kezdjük az alapokkal.

Mennyibe kerül a bitcoin?

A kriptopénzváltók bármelyikénél – Bitstamp, Bitfinex, BTC-e, hogy csak a  tájékozódhatsz az aktuális árfolyamról. A bitcoin ISO-kódja BTC vagy XBT. Az aktuális bitcoin-árfolyam folyamatosan változik a kereslettől és a kínálattól függően, hasonlóan a dollárhoz és az euróhoz. Éppen ezért nem csak az aktuális árfolyamot érdemes figyelni, de az árfolyamváltozás trendfüggvényeit is.

Az árfolyammozgás előrejelzése

A devizaárfolyam jövőbeli alakulását megjósolni bonyolult, sőt, kockázatos vállalkozás. A kereskedés és a befektetés korántsem veszélytelen ügyletek – sokak vagyona veszett már oda a túlságosan merész tőzsdézés miatt

A tőzsdei elemzésnek két formája létezik: a fundamentális és a technikai. A fundamentális elemzés lényege, hogy a tőzsdei árfolyamokat hosszú távon nem a hangulat és a különféle alakzatok határozzák meg, hanem az adott cég gazdasági mutatói, a politikai és iparági fejlemények, jövőbeli várakozások a cég termékeivel kapcsolatban és számos egyéb közgazdaságilag jól megfogható tényező. Ezzel szemben a technikai elemzés nem foglalkozik a vállalat értékével, hanem teljes egészében a piaci kereslet és kínálat elemzésére támaszkodik. A technikai elemzők ezért egyedül a részvények árfolyamát figyelik, hiszen abban megmutatkozik a kereslet és kínálat változásának minden mozzanata.

Hol találok árfolyam-grafikonokat?

Az ármozgásokat grafikonon ábrázolva, általában valamilyen összegzésben figyeljük. A Bitcoincharts-on például látványos grafikonokat találsz. A következőkben vegyük sorra a leggyakrabban használt grafikontípusokat.

Vonalgrafikon: a legegyszerűbb bitcoin árfolyam grafikon

Ez a legegyszerűbb grafikonfajta. Múltbeli árszinteket ábrázol, amelyeket vonal köt össze. Ezek az árfolyamok vagy árszintek általában egy adott periódus átlagai.

bitcoin árfolyam grafikon

A vonalgrafikon az adott deviza árfolyammozgásának figyeléséhez jó alapként szolgál, de kizárólag azt tudjuk róla leolvasni, hogy mi történt egy adott pillanatban. Az adott időintervallumon belül történtek elemzéséhez már komplexebb grafikonra lesz szükség.

Gyertyagrafikon: a kereskedők választása

Ez már egy jóval összetettebb grafikon, a tőzsdei kereskedők leginkább ezt a típust használják.

A gyertyagrafikon segítségével négy adatot tudhatunk meg egy adott periódus ármozgásáról: az adott periódus nyitó árfolyamát, a periódus legmagasabb árfolyamát, a periódus legalacsonyabb árfolyamát és azt az árfolyamot, amelyen az adott periódus lezárult. A gyertya színe jelzi, hogy az árfolyam magasabb vagy alacsonyabb-e a periódus végén, mint az elején.

A gyertyáknak két fajtája van: a bika gyertya (amikor a gyertya magasabban zár, mint nyitott) és a medve gyertya (amikor a gyertya alacsonyabban zár, mint nyitott). A bika gyertya általában zöld vagy fehér, a medve gyertya pedig piros vagy fekete.

A gyertya teste és színe sokkal átláthatóbbá teszi, hogy hol nyitott a bitcoin árfolyam és hol zárt be, továbbá, hogy az adott időintervallumon belül csökkent vagy emelkedett-e az árfolyam.

gyertya-reszletes

A gyertyagrafikon az OHLC-grafikonok egyik fajtája, amely a nyitó (open), a maximum (high), a minimum (low) és a záró (close) árfolyamot ábrázolja, ennek alapján született a megnevezése is. Az OHLC-grafikon vízszintes tengelye jelenti az elemzett időintervallumot, a függőleges tengely az árskálát. Így alakulnak ki a grafikon egyes oszlopai. Ezek az oszlopok jelentik az üzleti tevékenységet egy meghatározott időintervallumon belül. A gyakorlott tőzsdei kereskedőknek rengeteg hasznos információt nyújt egy-egy gyertyagrafikon, nem véletlen tehát, hogy legtöbbször ezt a grafikontípust használják.

Léteznek más, úgynevezett nem idő-alapú (NTB) grafikonok is. Ezekkel most nem foglalkozunk részletesebben, mivel nagyobb jártasságot igényelnek és jóval nehezebb értelmezni őket.

A bitcoin árfolyam grafikon mozgását és a most ismertetett grafikontípusokat a következő weboldalakon is tanulmányozhatod: Bitcoinity, BitcoinWisdom, Blockchain, TradeBlock.

A következő lépés

Most, hogy már elsajátítottad az alapokat, érdemes a napi rutinod részévé tenni a bitcoin árfolyam-grafikonjainak nézegetését. Viszonylag hamar rááll majd a szemed bizonyos szabályszerűségek felismerésére. Ha ez megvan, jó úton haladsz a profi technikai elemzővé (’chartistává’) válás rögös útján.

 

 

https://www.bitcoinbazis.hu