Üzenjen online!

Blog/Vlog

Bitcoin Lexikon

Created by: iChange 2017.11.19 11:43
51%-os támadás (51% attack) Az a teoretikus állapot, amikor a teljes hálózati bányászkapacitás 51%-a egyetlen bányász vagy bányászcsoport kezébe kerül/felügyeli. A támadó így gyakorlatilag képes átvenni az irányítást a rendszer felett: hamis tranzakciókat indíthat, tranzakciók jóváhagyását tilthatja meg, egyazon összeget többször is elkölthet, illetve megakadályozhatja újabb érvényes blokkok létrehozását.

Aláírás

A kriptografikus aláírás egy matematikai mechanizmus, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a tulajdonjog igazolását. A bitcoin esetében a bitcoin-pénztárca és a hozzá tartozó privát kulcs(ok) egyfajta matematikai varázslat révén kapcsolódnak össze. Miközben a Bitcoin szoftvere egy tranzakciót ír alá a megfelelő privát kulcs segítségével, a teljes hálózat számára látható, hogy az aláírás megegyezik az elköltött bitcoinokkal. Ugyanakkor lehetetlen kitalálni egy felhasználó privát kulcsát, ily módon pedig ellopni nehezen megszerzett bitcoinjait.

Altcoin

A bitcoinon kívüli kriptovaluták összefoglaló neve. Az altcoinok közé tartozik például az Ethereum, a Litecoin, a Feathercoin és a PPcoin.

AML

Az AML az angol Anti-Money Laundering, azaz a pénzmosás elleni küzdelem szavainak kezdőbetűiből összeálló mozaikszó. Különféle technikákkal igyekszik leleplezni az illegális tevékenységből származó bevételek legálisként való feltüntetését. A felderítés történhet jogi vagy technikai úton. A hatóságok gyakran alkalmaznak AML-módszereket a bitcoin hálózatában is.

Árva blokk

Olyan blokk, amely nem eleme az érvényes blokkláncnak, hanem egy korábbi, időközben elvetett forkolás része volt.

ASIC

Az ASIC egy alkalmazásspecifikus integrált áramkör-technológiával (Application Specific Integrated Circuit) készült nagyteljesítményű szilikonchip, amelyet kifejezetten bitcoinbányászati célra építettek. Gyakran használják az SHA256-os kódolású bitcoinok bányászásához.

ASIC bányászgép (ASIC miner)

ASIC-chipet tartalmazó hardver, amely bitcoin-bányászatra lett tervezve. Többféle formában létezik a hátlapba csatlakoztathatótól kezdve az USB-kimenettel rendelkező eszközön át az összes szoftverrel felszerelt komplett számítógépig, amely wifin vagy ethernet-kábelen kapcsolódik a hálózathoz.

Banki átutalás

Olyan elektronikus (készpénz nélküli) fizetési mód, mely során a bankot megbízzuk egy meghatározott összeg elküldésével.

Bányászat

A Bitcoin-bányászat folyamata során a számítógép hardverét matematikai műveletek elvégzésére használjuk, a bitcoin-hálózat tranzakcióinak visszaigazolására és a biztonság növelésére. Szolgálatuk jutalmaként a bányászok az általuk visszaigazolt tranzakciókért tranzakciós díjakat szedhetnek, valamint újonnan létrehozott bitcoinokhoz juthatnak.

Bányásztársulás (Pooling)

Több bányász szövetsége, melynek lényege, hogy a sikeresen hitelesített blokkokért szerzett díjakat a társulók elosztják egymás között. Így egyénileg kevesebbet kapnak ugyan egy-egy blokkért, viszont gyakrabban juthatnak bevételhez.

Bemenet (Input)

A bitcoin-tranzakció egyik információs eleme. Azt a címet mutatja, hogy honnan érkezett a bitcoin.

Bitcoin árindex (Bitcoin Price Index, BPI)

Az árindex az infláció jelzésére szolgáló indexszám. 

Bitcoin ATM

Olyan bankautomata, amelyből készpénz ellenében bitcoint lehet vásárolni. BTM-nek vagy Bitcoin AVMS-nek is szokták nevezni. Több ATM-gyártónak is vannak bitcoin-automatái, ezek közül némelyiknél nem csak vásárolni, de eladni is lehet bitcoint. A Coin ATM Radar weboldalán megnézheted, hogy hol találhatók bitcoin ATM-ek.

Bitcoin befektetői alap (Bitcoin Investment Trust)

A világ első, nyilvánosan forgalomba hozott bitcoin befektetői alapja. Lényege, hogy a befektetők oly módon invesztálhatnak a bitcoin piacába, hogy nem kell személyesen foglalkozniuk tényleges bitcoin vétellel, eladással vagy tárolással.

Bitcoin bizalmi mutató (Bitcoin Sentiment Index, BSI)

A bitcoin bizalmi mutató azt méri, hogy a felhasználók a virtuális valuta értékének növekedését vagy csökkenését várják-e az adott napon.

Bitcoin-cím (Address)

A bitcoin-cím a hálózaton belüli tranzakciók indítására és fogadására szolgál. Lényegében egy betűket és számjegyeket tartalmazó karaktersor, de QR-kód formájában is találkozhatsz vele. A bitcoin-cím egy titkos/nyilvános ECDSA kulcspár nyilvános felének 160 bites hashe, melyet tranzakciók hitelesítésénél használunk. (Lásd még: Nyilvános kulcs)

Bicoin-pénztárca

A Bitcoin-pénztárca azoknak a privát kulcsoknak a tárolására szolgál, amelyekkel a felhasználó hozzáférhet a Bitcoin-címéhez és elköltheti a pénzt. Többfajta tárcatípus létezik. A leggyakrabban használt öt típus: a számítógépes, a mobiltelefonos, a webes, a papíralapú és a hardveres.

Bitcoin piaci potenciál mutató (Bitcoin Market Potential Index, BMPI)

A piaci potenciál mutató a bitcoin piacon való értékesítésének lehetőségét jelzi. Rangsorolja, hogy a vizsgált 177 ország közül melyekben a leginkább értékesíthető és versenyképes a bitcoin.

BitPay

A BitPay vállalatoknak és jótékonysági szervezeteknek nyújt harmadikfeles fizetési szolgáltatást.

BitStamp

A BitStamp az egyik legjelentősebb bitcoin tőzsde.

Blokklánc (Blockchain)

A blokklánc az eddig kibányászott blokkok közös tranzakció-adatbázisa. A manipulálhatóság kizárása érdekében minden adatblokk hashe az előtte lévő hasht is tartalmazza.

Létezik egy Blockchain nevű vállalat is, amely többek közt hosztol egy webalapú bitcointárcát is.

BTC

A bitcoin rövidítése. A hivatalos ISO-kódja XBT, de a BTC is legalább annyira elterjedt.

 

Circle

Online tárca-szolgáltatást is nyújtó tőzsde. A Circle segítségével bárhonnan vásárolható, küldhető, fogadható és tárolható bitcoin. Jelenleg csak amerikai felhasználók köthetnek hozzá bankszámlát, de hitelkártyát és betéti kártyát más országok állampolgárai is igényelhetnek.

Coin age

A coin age egy könnyen meghatározható érték, amely már a bitcoin készítői számára is ismert volt, de ők csak tranzakciók rangsorolására használták. Kiszámításához a rendelkezésre álló pénz mennyiségét kell megszorozni annyival, amennyi ideje az rendelkezésre áll. Ha a bitcoint a tulajdonosa elkölti, vele együtt a coin age is eltűnik. A könnyebb meghatározhatóság végett a tranzakciók időbélyeg mezővel lettek kiegészítve.

Coinbase

A blokk első tranzakciójának címe. Ezt maga a bányász használja, ezen fogadja a blokk legenerálásáért járó jutalmát.

Coinbase névvel létezik egy világszerte elérhető integrált bitcoin-tárca is. Az amerikai és európai felhasználók bitcoint vehetnek a szolgáltatáson keresztül.

CPU

Angolul Central Processing Unit, azaz központi feldolgozó egység, processzor, a számítógép „agya”. Kezdetben ezzel végezték a bitcoin-tranzakciók hashelését, ma már fejlettebb technológiával történik mindez. Altcoin-tranzakciók hashelésére azonban még ma is gyakran használják.

Csaptelep (Faucet)

A bitcoin-csaptelepek olyan weboldalak, ahol ingyen juthatunk hozzá már korábban kibányászott bitcoinokhoz. Célja a bitcoin iránt való érdeklődés felkeltése. Ezt a technikát először egy altcoin elindításánál használták.

Defláció

Az inflációval ellentétes folyamat, az árszínvonal tartós csökkenését jelenti. Defláció, azaz negatív pénzromlás esetén növekszik a pénz vásárlóereje, valamint a likviditásigény. A deflációt rendszerint a pénzhiány váltja ki. Az árszínvonal csökkenése azonban nem feltétlenül pozitív gazdasági jelenség: ha a pénz vásárlóereje egyre nő, mindenki inkább a megtakarításait fogja növelni egy nagyobb jövőbeni fogyasztás reményében. Idilli állapotnak tűnik, de legtöbbször valami rendellenesre utal a gazdaságban.

Dupla költés (Double spending)

Amennyiben egy tisztességtelen felhasználó kísérletet tesz a bitcoinjai két címzett számára való elköltésére, akkor dupla költés esete áll fent. A bitcoinbányászat és a blokklánc biztosítja a hálózat konszenzusát azzal kapcsolatban, hogy a két tranzakció közül melyik igazolható vissza és tekintető érvényesnek.

„Dust” tranzakció

Nagyon alacsony összegű tranzakció, amelynek nincs valódi pénzügyi értéke, mégis helyet foglal el a blokkláncban. A bitcoin fejlesztői folyamatosan próbálják kiszűrni ezeket a tranzakciókat, például a minimálisan küldhető bitcoinösszeg megszabásával.

ECDSA

A bitcoin aláírás algoritmusának része, az angol Elliptic Curve Digital Signature Algorithm rövidítése. Jelentése: elliptikus görbén alapuló digitális aláírás.

Elévülés

Ha egy bitcoin-blokkot sikerül hashelni, a továbbiakban nincs értelme, hogy a többi bányász ugyanannak a blokknak a hashelésével próbálkozzon, hiszen az már elévült. Jutalom nélkül, feleslegesen dolgoznának vele. A bányásztársulások arra használják az „elévülés” kifejezést, hogy a feladatnak hány százalékát fejezték már be.

Elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadás (Distributed Denial of Service, DDoS)

Egy informatikai szolgáltatás teljes vagy részleges megbénítása, helyes működési módjától való eltérítése. A támadás egy meghatározott alkalmazás, operációs rendszer ismert gyengeségeit, vagy valamilyen speciális protokoll tulajdonságait (gyengéit) támadja meg. Célja, hogy az alkalmazás, vagy rendszer elérésére feljogosított felhasználókat megakadályozza a számukra fontos információk, a számítógép-rendszer vagy akár a számítógép-hálózat elérésében. A támadás eredményeképpen a rendszer nagyon lelassul, elérhetetlenné válik, esetleg össze is omolhat. A lényege, hogy lehetőség szerint megakadályozza a célgép elérését. A bitcoin-rendszer ellen gyakran intéznek DDoS- támadásokat.

Fehér könyv (Whitepaper)

A Fehér könyvet Satoshi Nakamoto írta és tette közzé a Cryptography Mailing Listen 2008-ban. Érdemes elolvasni, mert Nakamoto részletesen ismerteti benne a bitcoin működési elvét és a peer-to-peer hálózat felépítését. Ezt követően 2009-ben adta ki a bitcoin kliensprogramjának első verzióját.

 

FinCEN

A Financial Crimes Enforcement Network rövidítése, amely az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Pénzügyi Bűncselekmények Elleni Végrehajtó Hálózata. A FinCEN igyekszik segítséget nyújtani a virtuális fizetőeszközök legitimálásában, illetve egy velük kapcsolatos mérsékelt szabályozás kialakításában.

Forkolás

Elágazás létrehozása a blokkláncban. Történhet rossz szándékkal (lásd: 51%-os támadás) vagy véletlenül (ha például hiba van a rendszerben), de a bitcoin vagy más altcoin fejlesztői is forkolhatják a blokkláncot, amikor új funkciókkal bővítik a klienst. A forkolás akkor sikeres, ha ez lesz a blokklánc leghosszabb érvényes ága.

FPGA

A Field Programmable Gate Array rövidítése, a felhasználás helyén programozható logikai kapumátrix. Ez egy olyan félvezető eszköz, amelyik logikai blokkoknak nevezett programozható logikai komponenseket és programozható összeköttetéseket tartalmaz. Bitcoin-bányászathoz használják, az ASIC-chipeknél jóval olcsóbb, viszont lassabb is.

Gigahash/másodperc

A bányászgépek számítási teljesítményének mérőszáma.

GPU

A Graphics Processing Unit (röviden a GPU) magyarul grafikai processzor; a grafikus vezérlőkártya központi egysége, amely az összetett grafikus műveletek elvégzéséért felelős. A bitcoin-bányászatban a kriptográfiai számítások elvégzéséhez használjuk.

Hálózatba kapcsolt számítógép (Node)

A bitcoin hálózatára csatlakoztatott számítógép, amely egy kliensprogramon keresztül végzi a tranzakciókat (lásd: kliensprogram). A bitcoin hivatalos oldalán bővebben is olvashatsz a node-okról.

Hash

Az a matematikai eljárás, amellyel bármilyen hosszúságú adatot adott hosszúságra képezhetünk le. A hash-funkciónak két fontos tulajdonsága van: a végeredményből nehéz megállapítani a bemeneti információt, továbbá a bemeneti adat legapróbb megváltoztatása is teljesen más kimeneti értéket eredményez.

Hash-arány

A bitcoin-hálózat számítási sebességének mérési egysége.

Infláció

Az infláció tartós árszínvonal-emelkedés, a pénz vásárlóerejének romlása. Olyan gazdasági helyzet és folyamat, amelyben különböző áruk és szolgáltatások megszerzéséért és igénybevételéért egyre többet kell fizetni. Inflációról akkor beszélünk, ha egy nemzetgazdaságban az árszínvonal állandóan emelkedik.

Jutalom (Block reward)

A sikeresen hashelt tranzakciós blokkokért járó jutalom. Attól függően, hogy milyen kriptovalutáról beszélünk, illetve hogy van-e még kibányászható érme, a bányász érmék és tranzakciós díj formájában kapja meg jutalmát. A bitcoin rendszerében jelenleg 12.5 bitcoin jár egy-egy blokk hasheléséért. Adott számú blokk kibányászása után a jutalom feleződik. A bitcoin esetén ez 210 000 blokk legenerálása után következik be.

Keverőszolgáltatás

Online szolgáltatás, amely a nyomonkövethetőség felhasználók közötti összekeverését ajánlja független bitcoin-címek használatával, azonos összeget fogadva és küldve e címekre. Fontos megjegyezni, hogy a keverőszolgáltatások legalitása változó, valamint eltérő szabályok alá vonják a különböző törvényalkotók. Az effajta szolgáltatások ezenkívül megkövetelik, hogy megbízzon az őket használó magánszemélyekben azzal kapcsolatban, hogy ne veszítsék vagy lopják el vagyonát, illetve ne naplózzák kérelmeit. Bár a keverőszolgáltatások megszakíthatják a nyomonkövethetőséget kisebb összegek esetén, nagyon összegeknél ugyanez sokkal nehezebbé válik.

Kilohash/másodperc

A bányászgépek számítási teljesítményének mérőszáma.

Kimenet (Output)

A bitcoin-tranzakció egyik információs eleme. A bitcoint fogadó fél bitcoin-címe. Egyazon tranzakciónak több kimenete is lehet.

Kliensprogram (Client)

A kliens olyan számítógép vagy azon (illetve mobileszközön) futó program, amely hozzáfér egy (távoli) szolgáltatáshoz, amelyet egy számítógép hálózathoz tartozó másik számítógép (a szerver) nyújt. Bitcoinos tranzakciók lebonyolításához ezen keresztül csatlakozhatunk a rendszerhez, de bitcoin-tárca is tartozhat hozzá. (Lásd: Hálózatba kapcsolt számítógép)

Kriptovaluta

A kriptovaluta egy matematikai algoritmusokon alapuló, digitálisan létrehozott fizetőeszköz, melyet titkosított adatfolyamból „bányásznak” ki. Előre meghatározott mennyiséget bocsátanak ki belőle, így nem inflálódik, ezért hívják digitális aranynak is. A legelső kriptovaluta a Bitcoin volt.

KYC

A Know Your Client/Customer rövidítése, jelentése ügyfél- vagy eszközellenőrzés.

 

Letéti rendszer (Escrow)

Pénzösszeg vagy más ingóság elhelyezése egy harmadik személynél a nem egyidőben történő tranzakció idejére. Bob pénzt akar küldeni Alice-nak egy fáljért cserébe, de a cserét nem tudják személyesen lebonyolítani, és egyikőjük sem szeretné bármiféle biztosíték nélkül megkezdeni a tranzakciót. Ezért Bob egy megbízható harmadik személynek, Eve-nek küldi el a pénzt, ami egészen addig nála marad, amíg Bob vissza nem igazolja neki, hogy megkapta Alice-től a fáljt. Ezután Eve elküldi a pénzt Alice-nek.

Liberty Reserve

Egy Costa Rica-i digitális pénzváltó, melyet lehetővé tette ügyfelei számára, hogy regisztráljanak és pénzt utaljanak más felhasználóknak csupán egy név, e-mail cím és születési dátum megadásával. 2013. májusában az Egyesült Államok kormánya vádat emelt a Liberty Reserve ellen. A vád pénzmosás volt, a céget hivatalosan is felszámolták.

Likviditás

Fizetőképesség, pénzzé tehetőség. Fizetőképesség esetén azt értjük, hogy ha egy vállalkozás vagy bank nem képes a követeléseket teljesíteni, akkor fizetésképtelenné válik. A pénzzé tehetőség alatt azt értjük, hogy egy adott eszköz milyen gyorsan tehető készpénzzé, árnyaltabban fogalmazva milyen gyorsan és milyen mértékben használható fel forgalmi eszközként.

Letétbefizetési felszólítás (Margin call)

A letét befizetésére való kötelezés. Ha a tőkeáttételes pozíciók tartásához szükséges fedezet nem áll rendelkezésre, a bróker margin callt küld, azaz pótlólagos fedezetbefizetésére szólít fel vagy a pozíció méretének csökkentésére.

Litecoin

A Litecoin a piaci kapitalizációt nézve a Bitcoin, Ethereum és a Ripple után a negyedik legjelentősebb kriptopénz. A Litecoin proof-of-work rendszere Scrypt algoritmust használ, amely lehetetlenné teszi az ASIC-miningot, bár számos vállalat tervezi a közeljövőben ASIC-bányászgépek piacra dobását.

mBTC

A bitcoin ezredrésze (0.001 BTC).

Megahash/másodperc

A bányászgépek számítási teljesítményének mérőszáma.

Megerősítés (Confirmation)

A tranzakció érvényesítése és sikeres hashelése a tranzakció-blokkba. A tényleges megerősítés nagyjából 10 percet vesz igénybe, átlagosan ennyi idő alatt történik meg a tranzakciós blokk hashelése. A bizalmasabb vagy nagyobb összegű tranzakciók többszörös megerősítésen is keresztül mehetnek, vagyis több blokkot kell hashelni és a blokklánchoz csatolni. Az egyes blokkok hozzáadása után újra és újra meg kell erősíteni a tranzakciót.

Mikrotranzakció

Kis összegű (elsősorban online) fizetés eszközért vagy szolgáltatásért. Hagyományos fizetési rendszerekben nem éri meg használni a fizetendő jutalékok miatt. Például egy online újságcikk elolvasásáért nem sokan fizetnének bankkártyával.

Multisig

Több kulccsal rendelkező bitcointárca. Egyre növekszik azon szolgáltatások száma, ahol a tranzakciók hitelesítéséhez több fél jóváhagyása szükséges. Ezek az úgynevezett Multisig címek lehetővé teszik, hogy a tranzakcióban résztvevők egy nyilvános kulccsal részlegesen seedeljék azt. Vagyis a tranzakció végrehajtásához több felhasználótól érkező hitelesítésére is szükség van. Hogy pontosan mennyi hitelesítésre, azt a tagok egymás közt döntik el.

 

Namecoin

A Namecoin egy, a bitcoin technológiáján alapuló elosztott domainnév-rendszer (domain name system, DNS). Domainnevek (.bit) tranzakciók útján való regisztrálását, frissítését és adásvételét teszi lehetővé a bitcoin rendszerének kibővítésével.

Nehézség (Difficulty)

A „nehézség” a bitconbányászat egyik paramétere. Azt jelenti, hogy egy bányásznak várhatóan mennyit kell dolgoznia ahhoz, hogy találjon egy blokkot. A nehézséget a rendszer úgy szabályozza, hogy várhatóan adott időközönként el tudjon készülni egy új blokk. A hálózatba épített mechanizmus az új blokkok létrehozási idejét átlagosan tíz percesre próbálja beállítani. Mivel az érmék létrehozásával próbálkozó bányászok száma folyamatosan változik (általában növekszik), ezért az új érmék előállításának nehézsége is változik. A nehézség beállítása annak az időnek az alapján történik, amely a korábbi 2016 blokk generálásához volt szükséges (normál esetben ez éppen két hét lenne, ha gyorsabban keletkeztek a blokkok, akkor ennél kevesebb, és a nehézség ezután nő). A nehézség tehát azokhoz a számítástechnikai erőforrásokhoz kapcsolódik, amelyeket arra szántak, hogy előállítsák az új érméket. Annak a valószínűsége, hogy valaki „felfedez” egy új blokkot, annak a számítógépen a számítási teljesítményén alapszik, amelyet használ, összehasonlítva az összes többi számítógéppel, amelyek blokkokat generálnak a hálózaton.

Nonce

A tranzakciós blokk hasheléséhez használt input véletlenszerű karakterlánca. Előírt kritériumoknak kell megfelelnie. Ha ez nem valósul meg, a nonce-érték megváltoztatásával új hash generálható. Nem egyszerű feladat megtalálni a megfelelő nonce-ot, ráadásul több bányász egy időben próbálkozik vele, így több milliárd nonce generálódik egy-egy tranzakciós blokk hashelése alatt.

Nyilvános kulcs

Egy nyilvános, betűket és számjegyeket tartalmazó karaktersor, amelyet másik (privát) kulccsal együtt digitális aláírásra használunk. A bitcoin-cím egy nyilvános kulcs.

Ősblokk

A blokklánc legelső blokkja.