Üzenjen online!

Blog/Vlog

Elképesztő erőben van a forint - Most viszont falba ütközhet

Created by: iChange 2019.01.31 09:56
A tegnapi Fed-döntés újabb lendületet adott a forint erősödésének, ezzel pedig közel kilenc hónapos csúcsra kapaszkodott az euróval szemben. A szerdai menetelést azonban megállította a 315 közelében húzódó fontos technikai szint, ezen kéne most átverekednie magát a hazai fizetőeszköznek.

Az elmúlt két hétben Nagy Márton MNB-alelnök nyilatkozata, amelyben erős utalást tett a monetáris politika közelgő szigorítására, gyakorlatilag napról napra új csúcsra hajtotta a forint euróval szembeni árfolyamát. A január 16-i nyilatkozat előtt még 324 felett járt az euró-forint kurzus, tegnap délután viszont már a 317-es szint alatt.

Erre aztán rátett még egy lapáttal a Federal Reserve esti kamatdöntő ülése. A kamatokon nem változtattak a döntéshozók, ugyanakkor a döntést kísérő közlemény szövegéből kikerült az arra utaló rész, hogy további fokozatos kamatemelést tehet indokolttá a stabil gazdasági növekedés és a szűk munkaerő-piaci helyzet. Ennek a mondatnak az elhagyása a szövegből egyértelműen arra utal, hogy óvatosabbá váltak az amerikai jegybankárok.

2019.01.30 20:03 Óvatosabbá vált a Fed, meghúzták az eurót

A hírre azonnal esni kezdett a dollár árfolyama. A feltörekvő piaci devizák az amerikai monetáris szigor enyhülésére hirtelen erősödéssel reagáltak, főleg az olyan kockázatosabbnak tekintett országok devizái, mint a dél-afrikai rand, vagy a brazil reál (a hagyományos carry-devizák).

A forint is megérezte a Fed kommunikációs irányváltását, az euróval és a dollárral szemben is erősödni tudott a hazai fizetőeszköz. Az euró-forint jegyzés egészen a 315-ös szint közelébe, közel kilenc hónapos csúcsra került, itt azonban falba ütközhetett.

 

Elképesztő erőben van a forint - Most viszont falba ütközhet
Klikk a képre!

 


A grafikonon látszik, hogy 315 közelében húzódik egy erős ellenállás a forint szempontjából.

2016 és 2017 decemberében ez a szint állította meg a hazai fizetőeszköz további gyengülését, most viszont az erősödés útjában áll.Rövid távon nehezíti a forint további erősödését, hogy a RSI momentumindikátor értéke a napos grafikonon a 30-as érték alá csökkent, ami túlvettségre utal. Technikai szempontból ez növeli egy rövid távú korrekció esélyét. Kérdés, hogy a Fed tegnapi jelzése tud-e további löketet adni a forintnak, hogy ezzel kilenc hónap óta először újra 315 alatti euró-forint árfolyamot lássunk. 

 

portfolio