Üzenjen online!

Blog/Vlog

Elkezdődött a végső visszaszámlálás: óriási fordulat készül az MNB-nél

Created by: iChange 2019.02.25 06:31
Miután két héttel ezelőtt kiderült, hogy az Magyar Nemzeti Bank által figyelt adószűrt maginfláció januárban elérte a 3%-os kritikus szintet, gyakorlatilag elkezdődött a végső visszaszámlálás a jegybanki szigorításig. Legutóbb 2011 decemberben szigorított a monetáris kondíciókon az MNB, így történelmi léptékben is jelentős eseményhez közeledünk. A Portfolio által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy a holnapi kamatdöntő ülésen még nem jelentik be a nagy fordulatot, márciusban viszont már jöhet a bejelentés. Hiába kezdődhet el azonban a szigorítás, lassú folyamatra kell felkészülni, ráadásul a globális kockázatok még könnyen közbeszólhatnak.

 

 

 

 

 

Hogyan jutottunk el a közelgő nagy fordulatig?


Tavaly látványos fordulat következett be a hazai monetáris politikában. Januárban ugyanis még a lazítás irányába mozdult el a Magyar Nemzeti Bank, a nemzetközi folyamatok azonban közbe szóltak, ezért júniusban kénytelen volt beismerni, hogy tartósan nem mehet szembe a világgal.

A júniusi kamatdöntést követően kiadott közlemény már úgy fogalmazott, hogy az 5-8 negyedéves időhorizonton nem tarthatók fenn a jelenlegi laza monetáris kondíciók. Ez volt az első lényeges lépés a szigorítás irányába.

Ezt követően néhány hónapos kommunikációs zsonglőrködés következett, a hazai infláció azonban közben folyamatosan gyorsult. A fő inflációs mutatót ugyan elsősorban az üzemanyagárak emelkedése hajtotta felfelé (egészen novemberig), a mögöttes folyamatokat megragadó mutatók viszont egyértelműen jelezték, hogy az árnyomás fokozatosan erősödik a magyar gazdaságban.

A Magyar Nemzeti Bankot is meglephette az inflációs nyomás erősödésének üteme, ezért a decemberi kamatdöntést követően kiadott közleményében látványosan a szigorítás irányába mozdult el kommunikációjában, kijelentve, hogy kulcsfontosságúak lesznek a következő hónapok árstatisztikái. Korábban inkább az állt a jegybanki kommunikáció középpontjában, hogy az inflációs cél tartós elérése 2019 közepére várható, decemberi kommunikációjában már nem ezt sugallta az MNB.

Január közepén aztán közzétette a KSH a decemberi inflációs számokat, illetve az MNB saját inflációs alapmutatói is publikálásra kerültek, amelyekből egyértelműen kiderült, hogy a mögöttes árnyomás (a várakozásokat meghaladó mértékben) tovább erősödött. Az "i"-re a pontot a két héttel ezelőtt közölt januári árstatisztikák tették fel: a maginfláció váratlanul jelentős mértékben tovább gyorsult,

az MNB által közölt adószűrt maginflációs index értéke pedig elérte azt a kritikus 3%-ot, amelyhez Nagy Márton MNB-alelnök korábban a monetáris szigorítás kezdetét kötötte.

 

Elkezdődött a végső visszaszámlálás: óriási fordulat készül az MNB-nél


Nagy január közepén egy interjúban jelezte, hogy amennyiben az adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3%-ot, az bizonyítékot jelentene az MNB számára, hogy az infláció tartósan elérte a jegybank célját.

 

 

 

 

 

portfolio