Üzenjen online!

Blog/Vlog

Ethereum

Created by: iChange 2019.03.04 16:28
Az Ethereum egy nyílt forráskódú, nyilvános, közösségi, blokklánc alapú, elosztott számításokon alapuló számítástechnikai platform és kriptopénz/kriptovaluta/kriptodeviza, melyben van intelligens szerződés funkció is.

 

Az Ethereum (ETH) egy blokklánc alapú nyílt szoftverplatform amely lehetővé teszi, hogy a fejlesztők decentralizált applikációkat (dApps) építhessenek.

 

Míg a Bitcoin blokkláncot főként értéktárolásra vagy küldésre használják, addig az Ethereum blokklánca a decentralizált alkalmazásokra és az okos szerződések programkódjának futtatására összpontosít.

 

Az Ethereum úttörője a blokklánc alapú okos szerződéseknek (smart contracts).

 

Az okos szerződés olyan, mint egy önálló számítógépes program, amely automatikusan végrehajtja a pénz, tartalom, tulajdon, részvények vagy értékek bármelyikének cseréjét, amikor bizonyos feltételek teljesülnek, harmadik fél beavatkozása nélkül.

 

Az ethereum a jelenleg talán leghíresebb és legismertebb kriptopénz, azaz a bitcoin mellett az egyik legfelkapottabb altcoin (így hívják a bitcoin melletti kriptopénzeket, mely a bitcoin és az alternatív szavak összevonásából keletkezett). Lényegében a második helyen áll a kriptopénzek ranglistáján a piaci kapitalizáció alapján is. A kedvelői szokták Bitcoin 2.0-nak is nevezni.

 

 

 

Az Ethereum létrehozását 2013 végén Vitalik Buterin, a kriptovaluták egyik kutatója, programozó javasolta. A fő cél az volt, hogy egy olyan altcoint hozzanak létre, ami megoldást nyújt a bitcoin működése és használata során jelentkező problémákra (például a kriptopénzek világában hosszúnak számító tranzakciós időkre, vagy a centralizált, "bányászok" esetén felmerülő 51%-os hashrate birtoklási probléma). A fejlesztés pénzügyi hátterét egy 2014. július-augusztusban lezajlott online közösségi alapgyűjtésen keresztül biztosították. A rendszer 2015. július 30-án 11,9 millió érmével indult, melyeket a közösségi vásárláshoz “előbányásztak.” Ez hozzávetőlegesen a teljes forgalomban lévő mennyiség körülbelül 13%-át teszi ki.

 

 

 

A társalapító Dr. Gavin Wood készítette el az Ethereum technológiai “Bibliáját”. Ez utóbbi egy olyan virtuális gépet (Ethereum Virtual Machine – EVM) vázol fel, ami az online főkönyvet kezeli és az okos szerződéseket futtatja. Egy másik társalapító, Joseph Lubin hozta létre Brooklynban a ConsenSys startupot, ami decentralizált alkalmazások fejlesztésével foglalkozik.

 

 

 

2016-ban jelentős mozgások, ingások voltak az árfolyamban, a nyitó 0,94 USD-t követően 2016. június 17-én 20,85 USD-n tetőzött az árfolyam, majd hirtelen beszakadt 10 USD közelébe, végül az évet 8 USD körüli értéken zárta. A növekedés így is elképesztő, 749%-t jelentett.

 

 

 

Az árfolyam hirtelen esését elsősorban annak köszönhette, hogy hackerek a biztonsági hibákat kihasználva elloptak egy nagyobb mennyiséget. A felhasználók azonban gyorsan visszanyerték a krpiptopénzbe vetett bizalmat és mivel a fejlesztők egy ún. hardforkkal egy új coint hoztak létre, amiben a biztonsági hibát kiküszöbölték, az Ethereum lényegében kettévált. Így 2016-ban a DAO (decentralized autonomous organization) azaz decentralizált autonóm szervezet projekt összeomlása miatt az Ethereumból két külön blokkláncot hoztak létre. A korábbi verzió Ethereum Classic néven fut tovább (ETC) az új, leválasztott verzió pedig az Ethereum elnevezést viszi tovább(ETH).

 

Az Ethereumról először Vitalik Buterin programozó 2013. végén írt egy fehér könyvet a Bitcoin Magazine oldalain, melynek az volt a célja, hogy egy decentralizált alkalmazást hozzon létre. Buterin azzal érvelt, hogy szüksége van egy scriptnyelvre, melyen alkalmazásokat lehet hozzá fejleszteni., Mivel nem szerzett elég támogatást, azt tanácsolta, hozzanak létre egy új platformot, egy sokkal általánosabb scriptnyelv felhasználásával.

 

 

 

A 2014. januári hivatalos bejelentésekor az Ethereum központi csapatának tagjai Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio és Charles Hoskinson voltak. Az Ethereum szoftver hivatalos fejlesztése 2014. elején indult meg a svájcI Ethereum Switzerland GmbH (EthSuisse) cégen keresztül.Ezután megalapítottak egy svájci, Ethereum Foundation (Stiftung Ethereum) nevű alapítványt is. A fejlesztéshez szükséges összeget online közösségi finanszírozással 2014. július-augusztus között adták össze. Az Ethereum által kiadott tokenen akkor még egy másik kriptovaluta, bitcoin volt.Miközben a kezdetekkor dicsérték az Ethereum technikai újítását, rögtön kérdések merültek fel a pénz biztonságával és skálázhatóságával kapcsolatban.