Üzenjen online!

Blog/Vlog

Itt a fontos januári inflációs adat - Van benne egy nagy meglepetés!

Created by: iChange 2019.02.12 08:38
Idén januárban az előző év azonos időszakához képest 2,7%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon - derült ki a KSH mai adataiból. Az elemzők 2,7%-os indexre számítottak, így az adat nem okozott meglepetést. Az éves maginflációs index értéke viszont váratlanul 2,8%-ról 3,2%-ra ugrott, ami ötéves csúcs, és egyben a mögöttes árnyomás erősödésére utal.

Miután tavaly októberben közel hatéves csúcsra, 3,8%-ra emelkedett az éves infláció Magyarországon, a november jelentős fordulatot hozott. Nagyrészt az olajár esésének következtében az éves árindex értéke novemberben 3,1%-ra, decemberben pedig 2,7%-ra mérséklődött, a legfrissebb (ma közzétett) adat szerint pedig januárban 2,7%-on stagnált. A Portfolio által megkérdezett elemzők szintén 2,7%-os adatot vártak, így ebben a tekintetben nem beszélhetünk meglepetésről. 

Itt a fontos januári inflációs adat - Van benne egy nagy meglepetés!

 

Nem mondható el ugyanez a maginflációs mutatóról, amelynek értéke a decemberi 2,8%-ról 3,2%-ra ugrott, ötéves csúcsra ugrott.A hirtelen emelkedésben ugyan kis mértékben szerepet játszott a bázishatás, illetve a dohánytermékek jövedéki adójának emelkedése, ezek nem magyarázzák a 0,4%-os ugrást, így kijelenthető, hogy januárban tovább erősödött a mögöttes inflációs nyomás a magyar gazdaságban. Az alábbi, rövid bázisú maginflációs mutatón is jól látszik mindez, igaz, az elmúlt két hónapban a mutató értékének gyors emelkedéséhez a dohánytermékek jövedéki adójának emelkedése is érdemben hozzájárult. 

Itt a fontos januári inflációs adat - Van benne egy nagy meglepetés!

portfolio