Üzenjen online!

Blog/Vlog

Itt az óriási fordulat ideje Magyarországon - Matolcsy Györgyék már nem halogathatják tovább a nagy döntést

Created by: iChange 2019.03.25 06:27
2011 decembere óta először jelenthet be monetáris szigorítási lépés(eke)t a Magyar Nemzeti Bank holnapi kamatdöntő ülésén. A Portfolio által megkérdezett elemzők túlnyomó többsége szerint elérkeztünk a nagy monetáris politikai fordulathoz, abban azonban megoszlanak a vélemények, hogy a jegybank milyen eszközökkel, illetve milyen ütemben kezd neki a szigorításnak. Összességében kijelenthető, hogy a hazai inflációs folyamatok miatt (hitelességi szempontból is) kényszerpályára került a jegybank, a külső környezetre azonban érdemes lesz nagyon figyelni, hiszen a későbbiekben a globális konjunktúra alakulása, illetve a nagy jegybankok monetáris politikája is kulcsfontosságú lesz a hazai folyamatok szempontjából.

Elérkeztünk az óriási fordulathoz


Legutóbb 2011 decemberében határozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris szigorításról, akkor a novemberi kamatdöntést követően ismét 50 bázispontos alapkamat-emelésről született döntés. Azóta azonban óriásit fordult a világ: a globális jegybankok folyamatos monetáris lazítása (vagyis a támogatóbbá váló külföldi környezet), illetve a magyar gazdaság sérülékenységének csökkenése lehetőséget teremtett a hazai jegybank számára, hogy nyolc hónappal később lazítani kezdjen a monetáris kondíciókon.

Itt az óriási fordulat ideje Magyarországon - Matolcsy Györgyék már nem halogathatják tovább a nagy döntést

 

2011 decembere óta tehát nem történt monetáris szigorítás Magyarországon, azóta gyakorlatilag folyamatosan lazított a jegybank (hol konvencionális, hol nem konvencionális eszközökkel), most azonban fordulóponthoz érkezhettünk. A Portfolio által megkérdezett elemzők többsége szerint a holnapi kamatdöntő ülésen szigorító intézkedés(eke)t jelenthet be a jegybank. 

Hogyan jutottunk el idáig?


Tavaly látványos fordulat következett be a hazai monetáris politikában. Januárban ugyanis még a lazítás irányába mozdult el a Magyar Nemzeti Bank, a nemzetközi folyamatok azonban közbe szóltak, ezért júniusban kénytelen volt beismerni, hogy tartósan nem mehet szembe a világgal.

 

 

 

 

portfolio