Üzenjen online!

Blog/Vlog

Mi az a Bitcoin?

Created by: iChange 2017.11.19 10:11
Bitcoin (rövidítése BTX vagy XBTC) a digitális fizetőeszközök egyik formája, amelyet elektronikus úton hoznak létre és tárolnak. A bitcoin decentralizált fizetőeszköz és senki nem gyakorol felette ellenőrzést. Ellentétben az euróval vagy dollárral, a bitcoint nem nyomtatják, mivel a bitcoint magánszemélyek és egyre növekvő mértékben vállalkozások számítógépes szoftverei bányásszák matematikai problémák megoldása révén. A bitcoin a legkorábbi digitális fizetőeszköz a kriptopénzek között.

Miben különbözik a hagyományos fizetőeszközöktől?

Bitcoin segítségével elektronikus úton lehet vásárolni. Ebben az értelemben megegyezik a hagyományos fizetőeszközökkel, mint például a dollár, euró vagy svájci frank, amelyekkel szintén lehet elektronikus úton tranzakciót lebonyolítani.

A tulajdonsága, amely radikálisan megkülönbözteti a bitcoint a többi fizetőeszköztől, az a tény, hogy decentralizált fizetőeszköz. Egyetlen intézmény sem gyakorol ellenőrzést a bitcoin hálózat felett. Ez sokakat megkönnyebbüléssel tölt el, mivel azt jelenti, hogy egyetlen nagybank se tudja ellenőrizni, felügyelni vagy irányítani.

Ki teremtette?

Sakoshi Nakamoto szoftverfejlesztő javasolta a bitcoin létrehozását, amely egy elektronikus fizetési rendszer volt és matematikai bizonyítékokon alapult. Az ötlet, egy központi ellenőrzéstől független, elektronikusan átruházható, többé-kevésbé azonnali és minimális tranzakciós költséggel járó fizetőeszköz létrehozása.

Ki nyomtatja?

Bitcoin érmék

Senki. Ezt a fizetőeszközt egyetlen, az átlagember számára elszámolással nem tartozó, a saját szabályait önkényesen létrehozó központi bank által ellenőrzött, isten háta mögötti nyomda se nyomtatja. A központi bankok, ha úgy tartja kedvük, egyszerűen több pénzt nyomtatnak, azért, hogy a nemzeti adósságot fizetni tudják, amely általában a fizetőeszköz fokozatos elértéktelenedéséhez vezet.

Ehelyett, a bitcoint digitálisan bányássza egy közösség, amelyhez bárki csatlakozhat. A bitcoinbányászat számítógépes kapacitást használ elosztott hálózatokon.

A hálózat digitális fizetőeszköz tranzakciók feldolgozására is alkalmas, ezért a BTC egy teljes értékű fizetési hálózat.

Korlátozott mennyiségű bitcoint lehet bányászni?

Így igaz. A bitcoin protokoll – a szabályrendszer, amely a digitális fizetőeszközt mozgásban tartja – kimondja, hogy maximálisan 21 millió bitcoint lehet bányászni. Ugyanakkor, a bányászott bitcoinokat fel lehet bontani kisebb részegységekre (a legkisebb osztható egység a bitcoin százmilliomodik része és ‘Satoshi’ névre lett keresztelve a feltalálója után).

Mi a bitcoin alapja?

A hagyományos fizetőeszközök az aranyon és ezüstön alapultak. Elméletben, ha Te dollárt adsz egy banknak, akkor a bank aranyra váltja (ami a gyakorlatban sosem valósul meg). De a BTC nem aranyon alapul, hanem matematikán.

Világszerte, bányászok ezrei használnak szoftver programokat, amelyek egy matematikai formulát követve hoznak létre új bitcoinokat. A formula közkincs, és mindenki szabadon hozzáférhet.

A szofter szintén nyílt forráskódú és bárki pillantást vethet rá, meggyőződhet róla, hogy a program azt teszi, amelyre tervezve lett.

Mik a tulajdonságai?

1. Decentralizált

A bitcoin hálózatot egyetlen hagyományos értelemben vett központi hatóság sem irányítja. Minden egyes számítógép, amely bitcoint bányász és tranzakciót hajt végre, apró építőkövet jelent a hálózatban miközben a számítógépek összehangoltan végzik a dolgukat. Elméletben azt jelenti, hogy nincs központi hatóság, amely pénzügyi összeomlást okozva babrálhatná a monetáris politikával, vagy szimplán lenyúlhatná az emberek pénzét, ahogy például az Európai Központi Bank tette 2013 elején. És ha valamilyen okból a hálózat egyik tagja kiesik a rendszerből, a pénzáramlás nem áll le.

2. Könnyen telepíthető

Hagyományos bankoknál a számlanyitás rémálom. Kereskedelmi számlák nyitása szintén kafkai feladat hála a bürokratikus procedúráknak. Ellenben BTC cím létrehozás másodpercek alatt elvégezhető és nincsenek fizetendő díjak.

3. Névtelen

Nos, nagyvonalakban. A felhasználók több bitcoin címet létrehozhatnak és nem kell a nevüket, címüket, vagy egyéb személyes információt megadni használatukhoz. Habár…

4. Teljes mértékben átlátható

…a bitcoin elment minden tranzakciót, ami végrehajtásra került a hálózaton egy gigászi főkönyvben, amit blokkláncnak nevezünk. A blokklánc minden titok nyitja.

Ha a BTC címed publikus, bárki meg tudja nézni, hogy mennyi bitcoin van rajt a címen. Viszont azt nem tudja meg senki, hogy a Tiéd.

Ugyanakkor vannak intézkedések, amelyekkel a felhasználók átláthatatlanná tehetik tevékenységüket a bitcoin hálózaton, mint, mikor következetesen más címet használnak tranzakcióikhoz, vagy apránként utalnak bitcoint egy címre.

5. Tranzakciós költség elenyészően alacsony

A bankod nagy valószínűséggel többezer forintot legombol rólad nemzetközi átutalásoknál. A bitcoin nem.

6. Gyors

Akárhova küldhetsz pénzt és percek múlva megérkezik miután a hálózat feldolgozta a tranzakciót.

7. Megmásíthatatlan

Ha elküldöd a bitcoinod, onnantól nincs visszaút. Az összeget nem kapod vissza vagy leszel képes törölni a tranzakciót. Az egyetlen kiút, ha a fogadó visszaküldi az összeget a címedre.

Amint rövid bemutatónkból kiderül, zajlik az élet a bitcoin körül. De hogyan is működik a gyakorlatban? Tudj meg többet a bitcoinbányászásról, mi történik bitcoin tranzakció során és hogyan követi nyomon a tranzakciókat a hálózat.

 

forrás:https://www.bitcoinbazis.hu