Üzenjen online!

Blog/Vlog

Palawan Fülöp-szigetek

Created by: iChange 2018.11.04 19:00
A Palawan a Fülöp-szigetek DNy-i részén keskeny, kard alakú sziget - illetve egyben a szigetcsoport megnevezése is - a Dél-kínai-tenger és a Sulu-tenger között. A fő sziget területe 11 789 km², 450 km hosszú, és átlagban 50 km széles. A hozzá tartozó szigetekkel együtt 14 649 km², lakossága közel 1 millió fő.

 

Palawan (filipino nyelven: Lalawigan ng Palawan) a Fülöp-szigetek DNy-i részén keskeny, kard alakú sziget - illetve egyben a szigetcsoport megnevezése is - a Dél-kínai-tenger és a Sulu-tenger között.

A fő sziget területe 11 789 km², 450 km hosszú, és átlagban 50 km széles.A hozzá tartozó szigetekkel együtt 14 649 km², lakossága közel 1 millió fő.Székhelye Puerto Princesa.

 

 

 

A területének több mint 30%-át megművelik, ahol rizs, búza, kukorica, banán, manióka, kesudió, és a mogyoró a fő termények. Jelentős az olajpálma termesztése, illetve a halászat, a fakitermelés. Ásványkincsei: főként krómot és nikkelt bányásznak. A sziget északi végében a Dél-kínai-tenger alatt olaj- és gázkészletek rejtőznek.

A Puerto Princesa Föld alatti Folyó Nemzeti Park az UNESCO világörökség része. Valószínű, hogy ez a világ leghosszabb hajózható föld alatti vízfolyása, ahol a barlangokban bámulatra méltó gazdagságban láthatunk cseppköveket.

A Tubbataha Reef Nemzeti Park szintén a világörökség része. A busuangai Coron-öbölben található Coron-zátony hét megejtő szépségű tóból áll, amelyeket mészkőszirtek vesznek körül.

A könnyűbúvárok körében Palawan igen népszerű hely. Számos japán hajóroncs és háborítatlan korallzátony színpompás tengeri élővilággal látható a part menti vizekben.