Üzenjen online!

Blog/Vlog

Sűrű napja lesz Matolcsy Györgynek kedden

Created by: iChange 2019.02.25 06:43
Ugyan a kamatdöntés várhatóan nem tartogat majd komoly izgalmakat, viszont az MNB elnökének a Parlamentben is jelenése lesz kedden, hiszen a gazdasági bizottság meghallgatja újabb hatéves mandátuma előtt. Szerdán az iparkamara éves konferenciájára lehet érdemes figyelni, ahol egyszerre szerepel majd a kormányfő, a jegybankelnök és a pénzügyminiszter is. A hét második felében pedig végre megérkeznek a negyedik negyedéves amerikai GDP-adatok is.

Látszólag unalmasan indul a hét, hiszen hétfőn még egyetlen említésre méltó esemény sem lesz. Kedd reggel viszont beindul az élet, hiszen Matolcsy György MNB-elnök rögtön a parlament gazdasági bizottsága előtt kezdi a napot. Orbán Viktor már bejelentette, hogy mandátumának március elején történő lejárta után újabb hat évre jelöli a jegybank elnökét, ezzel kapcsolatban kell most meghallgatnia a szakbizottságnak. Szintén reggel közli a KSH a decemberi népmozgalmi adatokat, melyekből kiderül, mennyien voltunk december végén. Aztán Matolcsy a parlamentből vélhetően siet vissza az MNB-be, hiszen kora délután kamatdöntést tart a monetáris tanács. Komoly izgalmak várhatóan nem lesznek, a szakértők inkább a márciusi döntés után várják az első bejelentéseket a szigorítással kapcsolatban. Ennek ellenére érdemes lesz figyelni a jegybank közleményét, hogy változik-e a kommunikációjuk januárhoz képest. Nem csak nálunk lesz mozgalmas a kedd, várhatóan kulcsfontosságú beszédet mond majd Theresa May, aki továbbra is Brexit-megállapodását igyekszik átnyomni a parlamenten, illetve megkezdődik jerome Powell Fed-elnök kétnapos meghallgatása. 

Sűrű napja lesz Matolcsy Györgynek kedden


Ha már kedden berúgjuk a motort, akkor szerdán sem érdemes lassítani: reggel közli a KSH a januári foglalkoztatottsági adatokat, majd délelőtt tartja szokásos Gazdasági Évnyitóját a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Ez általában azon ritka alkalmak egyike, amikor egymás után szólal fel Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter. Már csak ezért is figyelmet érdemel a konferencia. Közben folytatódik a tengerentúlon Powell faggatása, a brit parlament pedig várhatóan este szavaz ismét a Brexit-megállapodásról.

Csütörtökön a negyedik negyedéves beruházási adatokat közli a statisztikai hivatal, emellett az ÁKK kéthetente szokásos kötvényaukciójára is érdemes lehet figyelni. Közben a németek már a februári előzetes inflációs statisztikával jönnek, míg a tengerentúlon a kormányzati leállás miatt csak most jelenik majd meg a negyedik negyedéves GDP első becslése.

 


Várhatóan péntek reggel publikálja majd a februári feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (bmi) alakulását az MLBKT, emellett a felülvizsgált GDP-adat lesz érdekes, melyből kiderül, minek volt köszönhető a magyar gazdaság kimagasló növekedése a tavalyi negyedik negyedévben. Az amerikai hatóságok is a feldolgozóipar aktivitásáról számolnak be.

A címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

 

portfolio