Üzenjen online!

Blog/Vlog

Szabályozhatják a kriptopénzeket az EU-ban is

Created by: iChange 2017.11.19 18:31
A Reuters hírügynökségnek Ewald Nowotny, az @Európai Központi Bank (@EKB) kormányzó tanácsának tagja nyilatkozott arról, hogy az @Európai Unióban szabályozhatják a kriptopénzeket a jövőben.
Szabályozhatják a kriptopénzeket az EU-ban is
 
A Reuters hírügynökségnek Ewald Nowotny, az @Európai Központi Bank (@EKB) kormányzó tanácsának tagja nyilatkozott arról, hogy az @Európai Unióban szabályozhatják a kriptopénzeket a jövőben.
 
“Vizsgáljuk a kérdést az Európai Központi Bankon belül, hogy vajon a felügyeleti hatóságoknak és központi bankoknak szükséges-e beleavatkozni a kriptogazdaságba. Korábban Kína betiltotta a kriptopénz használatot az országban a túl sok csalás lehetősége miatt, ezért a kérdés az Európai Központi Bankban is felmerült.”
 
Pár hónappal korábban Mario Draghi még arról nyilatkozott, hogy ha szabályoznák is a kriptopénzeket az nem az @EKB feladata lenne. Lehet ez megváltozik a jövőben.
 
Tiltani vagy nem tiltani
 
Fontos megjegyezni, hogy Kína valójában közvetlenül nem tiltotta be a kriptopénz használatot, hanem az országban működő kriptopénz tőzsdék működését függesztette fel. A kifejezett tiltás az ICO-kra, azaz a token kibocsátásokra vonatkozott.
 
A kriptopénz használatot nem olyan könnyű megtiltani egy országban, hiszen a publikus címek mögött álló természetes személyeket harmadik fél nélkül nem lehet beazonosítani. Kérdéses az is, hogy az Európai Unió vajon egy köztudottan nem liberális ország szabályozását kívánja-e tapasztalati példaként követni.
 
Egyelőre nem jelentenek veszélyt a kriptopénzek a hagyományos pénzügyi rendszerre
Maga Nowotny is elismeri, hogy egyelőre a kriptopénz piac túl kicsi ahhoz, hogy destabilizálja a hagyományos pénzügyi rendszert. Emiatt a piacfelügyeleti szervek nem érzik sürgetőnek a kriptopénzek szabályozását. Sok ország inkább a laissez faire elvét követve hagyja, hogy a piaci folyamatok maguktól alakuljanak állami beavatkozás nélkül.
Ennek kapcsán Nowotny hozzátette nyilatkozatában:
 
“A kriptopénz kereskedés tulajdonképpen olyan, mint amikor valaki részvényt vesz egy börzén. Befektetnek miközben tisztában vannak vele, hogy veszteségeik is lehetnek, melyet tudomásul is vesznek és elfogadnak.”
 
A Nowotny nyilatkozata alapján tehát úgy tűnik az Európai Központi Bank esetleg szabályozhatja a kriptopénzeket a jövőben. Valószínű azonban, hogy nem a teljes tiltás vagy közvetlen szabályozás mellett kötelezik majd el magukat a közeljövőben. Sokkal inkább valószínű, hogy a magas kockázatot szabályoznák valamilyen módon, mely a kriptopénz kersekedéssel jár.
 
Sok ország szabályozó hatósága küzd a problémával, mely a kriptopénz piacokon fennáll. Miközben a blokklánc technológia terjedését támogatnák, a befektetők érdekeit is védenék. Ezt mindenki másképp képzeli el, míg például Kína a teljes tiltás mellett döntött, Japán pont ellenkezőleg legalizálja a kriptopénzek kereskedését. Meglátjuk, hogy az Európai Unió és az Európai Központi Bank hogyan dönt majd a jövőben.