Üzenjen online!

Blog/Vlog

Újra tesztelik az ujjlenyomatos bankkártyát

Created by: iChange 2019.03.12 13:46
A brit Natwest bank április elejétől teszteli kétszáz ügyfele segítségével az ujjlenyomat-olvasóval biztonságosabbá tett érintős bankkártyát.

Az ujjlenyomat-olvasós kártya használatához nem kell sem PIN-kód sem pedig aláírás. Ráadásul az érintős fizetésnél megszabott határ – ami Nagy-Britanniában 30 font – sem érvényes.

 

Az ujjlenyomat azonosításához használt adatokat a kártyán tárolják. Így ha a kártyaadatokat meg is próbálnák ellopni a bank feltörésével, biometrikus azonosítási adatokhoz nem tudnának hozzájutni a támadók. A szokásos – és többnyire a kémfilmeket idéző – ujjlenyomat lopási módszerek ugyan működhetnek az ilyen kártyák ellen, ugyanakkor a módszer sokkal nagyobb biztonságot tesz lehetővé, mint az egyszerűen leleshető PIN-kód.

 

 

A Natwest által tesztelthez hasonló kártyákat már négy éve is teszteltek különböző bankok. A biztonsági megoldás azonban eddig kényelmetlennek bizonyult: az ujjlenyomatot nem lehet otthon rögzíteni, az ügyfeleknek be kell menniük a bankfiókba. A Natwest sem oldotta meg a problémát, a kétszáz résztvevőnek a fiókban kezdődik a tesztelési időszak.

 
 

 

A Gemalto, az egyik ujjlenyomat-olvasós technológiát gyártó ég reméli, hogy a jövőben egy telefonos app segítségével is lehet majd digitalizálni az ujjakat.

 

 

fintechradar